Naprawa akordeonu.(własnego)
Naprawa akordeonu.(własnego)
A ja się czaję , żeby - tak za miesiąc - zacząć naprawiać mój akordeon. Wtedy dopiero zarzucę Was pytaniami !!! 

Re: Naprawa akordeonu.(własnego)
Ostatnio naprawiacze akordeonów mają coraz gorszą markę, więc i ja za mój też zabrałem się osobiście. Na razie rozgrzebałem, i patrzę co mogło źle grać, a co stukać. 

Co tam budzik! W moim starym Verdim to wszystko się przesypuje jak piasek w klepsydrze.
Czy ktoś może mi pomóc w takiej kwestii:
Czy basy - dur, moll, sept. i zmn, które zamontowane są w dwóch rzędach, montuje się wtykając popychacz po popychaczu w odpowiednią dziurę, potem pierwszy rząd zabezpiecza się z obu stron drutami, a potem drugi rząd - też guzik z popychaczem po guziku z popychaczem - w odpowiedni otwór, czy całość montuje się na zewnątrz, a potem - już gotowy mechanizm - jakimś tajemnym sposobem wtyka się w te cztery rzędy otworów? (Bo zasadnicze i tercjowe - nie są rozebrane. Tkwią w swoich dziurach!)
Innymi słowy - bas po basie w odpowiednie otwory, czy zmontować cały mechanizm, a potem... No właśnie... Jak potem trafić tymi guzikami w odpowiednie otwory, kiedy to wszystko zbija się w kupę i telepie??!!?!!
Czy basy - dur, moll, sept. i zmn, które zamontowane są w dwóch rzędach, montuje się wtykając popychacz po popychaczu w odpowiednią dziurę, potem pierwszy rząd zabezpiecza się z obu stron drutami, a potem drugi rząd - też guzik z popychaczem po guziku z popychaczem - w odpowiedni otwór, czy całość montuje się na zewnątrz, a potem - już gotowy mechanizm - jakimś tajemnym sposobem wtyka się w te cztery rzędy otworów? (Bo zasadnicze i tercjowe - nie są rozebrane. Tkwią w swoich dziurach!)
Innymi słowy - bas po basie w odpowiednie otwory, czy zmontować cały mechanizm, a potem... No właśnie... Jak potem trafić tymi guzikami w odpowiednie otwory, kiedy to wszystko zbija się w kupę i telepie??!!?!!
Ja bym spróbował jakimiś wąskimi a długimi obcęgami wtykać pojedynczo pod uchyloną pokrywą. Bardzo dobrze przy czymś takim sprawdzają się zwykłe długie nożyczki. Ale jak robią to profesjonaliści to nie mam pojęcia.
akordeon to jednak skomplikowane urządzenie weźmy taka trąbkę nigdy sie nią zepsuje chyba że ktos by te rurkę wyprostowal.
No nie pomogę , nie pomogę.
Wojtek z Kłodzka by pomógł. Widzieliśmy go w akcji polowej na mechanizmie basowym.
Dzięki, Chłopaki!
Pojedynczo, to już powkładałem, ale potem miałem kłopoty z przetkaniem drutu, który trzyma ten drugi rząd popychaczy z jednej i drugiej strony.
Jak wyjąłem cały mechanizm na zewnątrz obudowy i przetkałem drut, to potem nie mogłem wetknąć guzików na swoje miejsce...
...mizerne są poczynania ludzkie, wobec potęgi myśli technicznej z Klingenthal...
Pojedynczo, to już powkładałem, ale potem miałem kłopoty z przetkaniem drutu, który trzyma ten drugi rząd popychaczy z jednej i drugiej strony.
Jak wyjąłem cały mechanizm na zewnątrz obudowy i przetkałem drut, to potem nie mogłem wetknąć guzików na swoje miejsce...
...mizerne są poczynania ludzkie, wobec potęgi myśli technicznej z Klingenthal...
Gdyby tylko wyprostował , to nic by się nie stało. Ona jest zwinięta tylko po to, żeby trębacz w orkiestrze nie trzaskał po głowie koncertmistrza skrzypiec... Gorzej, gdyby tę rurkę zdepnął...
Tuba lepsza. Bo mieści się do niej 0.7l i to bez ubytku dla barwy dźwięku! 

Na ten kopulator musi być jakiś prostszy sposób. Zajrzyjcie na FA, którzy tam jeszcze jesteście.

Na FA są dostępne tematy. Tam już poruszałem sprawę basów przy rozbiórce akordeonu, gdy jeszcze tam działaliśmy. Ale oprócz ś.p. Szkodnikusa, to mało kto z tych "robiących" zbyt mocno się dzielił wiedzą. Studiuję to wszystko, ale czarno to widzę, chociaż akordeon czerwony... 

Spieszmy się radzić fachowców, bo tak szybko odchodzą... Szkodnikus był OK.
A jaki MacGyver ! Z czego on tych akordeonów nie klecił do kupy! A to wszystko grało...!
Panowie! Zwycięstwo!
Szkodnikus (Panie świeć nad Jego Duszą) miał też dar jasnego widzenia! Na pytanie, czy da się w kupie basy włożyć do odpowiednich dziur, napisał mi:
"Mnie by to zajęło jakieś 3 minuty. Tobie może trochę więcej."
I miał rację! Mnie to zajęło 7 minut...i dwa dni...
Ale wetkłem! Co prawda dwa rzędy, a nie cztery, ale lepsze pół, niż ćwierć... (Niekoniecznie mówimy o możliwościach tuby...)
Teraz wtykam pierwszy rząd, czyli septymowe i zmniejszone - po kolei, bo już zapięty jest cały mechanizm i poustawiane druty.
Nie wygląda to może, jak od Tadeusza (mistrza Łandy), ale wlazło!
Co będzie grało, to rzecz wtórna i marginalna. Ale wygląda!!... Jakby wszystkie basy grały!
Tak więc dziękuję wszystkim za zaangażowanie i - do następnego problemu !!!!
Szkodnikus (Panie świeć nad Jego Duszą) miał też dar jasnego widzenia! Na pytanie, czy da się w kupie basy włożyć do odpowiednich dziur, napisał mi:
"Mnie by to zajęło jakieś 3 minuty. Tobie może trochę więcej."
I miał rację! Mnie to zajęło 7 minut...i dwa dni...
Ale wetkłem! Co prawda dwa rzędy, a nie cztery, ale lepsze pół, niż ćwierć... (Niekoniecznie mówimy o możliwościach tuby...)
Teraz wtykam pierwszy rząd, czyli septymowe i zmniejszone - po kolei, bo już zapięty jest cały mechanizm i poustawiane druty.
Nie wygląda to może, jak od Tadeusza (mistrza Łandy), ale wlazło!
Co będzie grało, to rzecz wtórna i marginalna. Ale wygląda!!... Jakby wszystkie basy grały!
Tak więc dziękuję wszystkim za zaangażowanie i - do następnego problemu !!!!
O kurde, cut!
A już widziałem koszmar.
A już widziałem koszmar.
Z tym mistrzem Tadeuszem to mocno musisz zweryfikować swoje poglądy. Mocno.
No dobra... Wam wierzę na słowo...
Czyli w jakimś stopniu to podnosi wartość mojej pracy !!!
Czyli w jakimś stopniu to podnosi wartość mojej pracy !!!

Mój stary Guerrini też wymaga gruntownego remontu, niestety te usługi są dość drogie więc na razie zastanawiam się czy w ogóle to ma sens i co z nim zrobić.
Basy można spokojnie olać i zacząć przygodę z podkładami..